Depoziti varčevanje
Prijavite se na novice in BREZPLAČNO vam pošljemo kalkulator za varčevalni načrt:

 

 

 

 

 

 

 

Obresti na depozitePridobi Depozit kupon varčevanje

 

 

Obresti na depozite - Kako se oblikujejo obresti na depozite in na kaj mora biti varčevalec pozoren

 

Moderna gospodarstva v katerih živimo danes, se obnašajo kot živ organizem, ki je dnevno podvržen spremembam in vplivom iz okolja. Tako kot se cene za različne dobrine in storitve spreminjajo, se spreminjajo tudi obresti na depozite. Sama dinamika, kako se obresti na depozite spreminjajo, je odvisna od številnih faktorjev na finančnih trgih in v gospodarstvu. Eden izmed osnovnih ekonomskih zakonov, ki opisuje kreditno dejavnost v gospodarstvu, pravi, da morajo biti investicije vrednostno enake varčevanjem. To pomeni, da vsi ekonomski subjekti, ki v neki državi varčujejo, s tem omogočajo pretok denarnih sredstev k tistim, ki investirajo. Če je na strani investicij povpraševanje visoko, potem so obresti na depozite višje kot takrat, ko je investicijska dejavnost nizka. Investirajo pa tako podjetja kot posamezniki. Za podjetje je recimo investicija v neko osnovno sredstvo obravnavana zelo podobno kot investicija neke družine v novo stanovanje ali prevozno sredstvo. Sedaj lahko razumemo, kako se oblikujejo obresti na depozite v tržnih gospodarstvih, kjer povpraševanje in ponudba določajo ceno. Kajti obresti na depozite niso nič drugega kot cena kreditiranja, s tem da je banka vmesni finančni posrednik, ki si vzame določeno provizijo (pribitek na obresti na depozite).

 

Banke so v modernih ekonomijah posredniki, ki jamčijo, da se brez zapletov prenašajo denarna sredstva od varčevalcev k investitorjem. Zaradi zakonodaje in nadzornih mehanizmov so v moderni državi banke zaupanja vredne institucije. Edino v primeru bančnih depozitov vstopa država kot porok za to, da v kateremkoli primeru, ko bi banka prišla v likvidnostne težave, varčevalcem zagotovi izplačilo do 100.000 evrov visokih depozitov. Vse druge oblika varčevanja so tvegane, saj kadar enkrat zaupamo svoja denarna sredstva v finančne instrumente, ki niso depoziti, smo podvrženi tveganjem. Tveganja pa niso nič drugega kot nevarnosti izgube težko privarčevanega denarja.

 

Obresti na depozite rastejo glede na dva osnovna faktorja. Dlje časa kot se nekdo odloči za vezavo denarja, višje bodo obresti na depozite. Denar ima različno vrednost, kadar ga postavimo v časovno dimenzijo. Današnja vrednost 100 evrov ni enaka vrednosti 100 evrov čez eno leto. To se morda sliši nelogično, vendar je potrebno, ko računamo obresti na depozite, upoštevati faktor inflacije. Če nekdo kupuje mesni izdelek po 10 evrov na kilo danes, dobi 10 kilogramov mesa. Če pa se meso v enem letu podraži (in osnovne prehranske sestavine so v trendu dražitve) recimo na 12 evrov, potem čez eno leto istih 100 evrov kupi samo še dobrih 8 kilogramov mesa. Zato morajo obresti na depozite denar oplemenititi na nivo, ki presega inflacijo. Zaradi tega pravimo, da shranjevanje denarja v nogavice ali hišne sefe ni racionalno. Takšen denar ne plemenitijo obresti na depozite, kar pomeni, da v času izgublja vrednost zaradi inflacije, ki je v gospodarstvu vedno prisotna.

 

Trezen in racionalen človek se torej pozanima, kje so obresti na depozite najvišje in pri tisti banki sklene vezan depozit. Obresti na depozite se obračunavajo na podlagi obrestno obrestnega računa, kar pomeni, da se obrestujejo vse obresti, ki nastanejo v varčevalnem obdobju. Ker so depoziti najbolj varna oblika varčevanja, so obresti na depozite nekoliko nižje od obresti drugih varčevalnih načinov. Vendar je za varnost pravo tako potrebno plačati določeno ceno, to pa so ravno nekoliko nižje obresti na depozite.

 

 

Ugodnejše varčevanje v depozitu vam zagotavlja depozit kupon.

 

 

 

 

Poglejte si predstavitveni video Depoziti.si.

Kliknite na spodnje okno za predvajanje:

 

 

Kontakt:

Če ste banka ali hranilnica ter se z informativnim izračunom ali obrestno mero ne strinjate ali ste kot uporabnik portala kje zasledili višje obrestne mere nam sporočite na: info@depoziti.si. Depoziti.si.

 

 

 

 

Dr. Sergej Olujić depozit varčevanje

 

"Odlično! Obresti se od banke do banke zelo razlikujejo. Pregled izračuna obresti in priporočilo za banko mi skrajša čas obiska na bankah ter dolga pogajanja.

Banke mi pa zaradi vezave depozita ni potrebno menjati!"

 

Dr. Sergej Olujić

Zasebna zobozdravstvena ordinacija Sergej O.

 

 

 

 

Dejan Kenda depozit varčevanje

 

"Prej sem porabil skoraj teden dni, da sem pregledal ponudbe obresti vseh bank.

Nato pa še teden dni, ko sem se pogajal za najboljši depozit.

Tu sem našel najboljše obresti."

 

Dejan Kenda

Gebar d.o.o.