Depoziti varčevanje
Prijavite se na novice in BREZPLAČNO vam pošljemo kalkulator za varčevalni načrt:

 

 

 

 

 

 

 

Vezava denarjaPridobi Depozit kupon varčevanje

 

 

Vezava denarja in namen varčevanja

 

Z leti ljudje ugotavljamo, kako pomembno je v aktivno varčevanje. Dejansko je nemogoče planirati dolgoročne prihodnosti, ne da bi pri tem upoštevali stanje finančnih sredstev. Med najbolj zanesljive načine varčevanja pa spada vezava denarja.

 

Seveda pa vezava denarja ni edini način, je pa najbolj varen način. Banke so institucije, ki so že same po sebi deležne zaupanja s strani državljanov, poleg tega pa je vezava denarja na njih povsem zaščitena do vrednosti 100.000 evrov. Država namreč jamči, da v primeru bankrota banke, depozite v tej višini stoodstotno povrne iz lastnih sredstev.

 

Vezava denarja na banki pa je varna še iz drugega vidika. Donos je zajamčen. Če bi se recimo odločili za varčevanje v vzajemnih skladih, ne bi imeli zajamčene obrestne mere, po kateri se akumulirajo vaši prihranki. Večina drugih finančnih produktov je podvrženih tveganju, ki se prenaša na imetnike teh finančni produktov, vezava denarja na drugi strani pa ne prenaša tveganja, ki ga banka ima ob nadaljnjem vlaganju deponiranega denarja, na svoje komitente.

 

Varčevanje je pomemben vidik posameznikovih finančnih odločitev. S tem, ko postaja posameznik starejši, se povečujejo tudi njegove odgovornosti. Ena izmed največjih odgovornosti nastane takrat, kadar par dobi otroka. Sprotna vezava denarja, ki bo namenjen otrokovemu šolanju, je pogosta in zelo smiselna finančna odločitev odgovornih staršev. Nihče ne more zagotoviti, da se bodo v Sloveniji otroci šolali s sredstvi iz javne blagajne tudi čez 10 let več let.

 

Zato je namenska vezava denarja za šolanje otrok namenska investicija, ki zavaruje negotovo prihodnost. To je navsezadnje tudi dolžnost staršev, če si seveda lahko takšen način in namen varčevanja privoščijo. Na tem in podobnih mestih se pojavlja vprašanje o dovolj veliki vsoti.

 

Nekateri so prepričani, da je vezava denarja nesmiselna, če sami nimajo visoke vsote. Ampak potrebno je pogledati na vrednost denarja v času. Banke uporabljajo obrestno obrestni račun, kar pomeni, da če danes vežete 1.000 evrov za 15 let po 5 odstotni obrestni meri, dobite na koncu tega obdobja kar dvakrat več denarja, natančneje bi ta vsota zanašala 2079 evrov.

 

Vezava denarja za daljše obdobje pomeni predvsem to, da se obrestujejo tudi akumulirane obresti, zaradi česar lahko tudi manjše vsote denarja skozi čas precej zrastejo. Tako da lahko že z nekaj tisočaki, ki jih imate danes, zagotovite šolanje otroka čez 15 ali več let.

 

Banke in hranilnice ponujajo različne obrestne mere. Vezava denarja za daljše časovno obdobje pomeni, da ste se pripravljeni odpovedati svojemu denarju za dlje časa, ampak zato zahtevate tudi večje obresti. Vezava denarja za daljše obdobje pa pomeni, da je vaš depozit bolj likviden, zaradi česar o obrestna mera tudi krajša.

 

Banke imajo zelo različne obrestne mere, zato naj ne bo vezava denarja pri banki, ki jo uporabljate povsem samoumevno. Najbolj racionalno je, da se pozanimate o različnih višinah obrestnih mer in v primeru, da bo vezava denarja dolgoročnejša, izberete banko, ki ponuja najboljše pogoje.

 

Pomembno pa je predvsem to, da vezava denarja pri menjavi banke ne ustvari stroškov, ki bi znašali več kot obresti, zato je potrebno vedno primerjati vse stroške, ki nastanejo ob zamenjavi banke. Vezava denarja mora predstavljati dodaten donos in ne dodatnih stroškov, saj bi s tem izgubila svoj pomen.

 

 

Ugodnejše varčevanje v depozitu vam zagotavlja depozit kupon.

 

 

 

 

Poglejte si predstavitveni video Depoziti.si.

Kliknite na spodnje okno za predvajanje:

 

 

Kontakt:

Če ste banka ali hranilnica ter se z informativnim izračunom ali obrestno mero ne strinjate ali ste kot uporabnik portala kje zasledili višje obrestne mere nam sporočite na: info@depoziti.si. Depoziti.si.

 

Preberite si še o: depoziti primerjava 

 

 

 

Dr. Sergej Olujić depozit varčevanje

 

"Odlično! Obresti se od banke do banke zelo razlikujejo. Pregled izračuna obresti in priporočilo za banko mi skrajša čas obiska na bankah ter dolga pogajanja.

Banke mi pa zaradi vezave depozita ni potrebno menjati!"

 

Dr. Sergej Olujić

Zasebna zobozdravstvena ordinacija Sergej O.

 

 

 

 

Dejan Kenda depozit varčevanje

 

"Prej sem porabil skoraj teden dni, da sem pregledal ponudbe obresti vseh bank.

Nato pa še teden dni, ko sem se pogajal za najboljši depozit.

Tu sem našel najboljše obresti."

 

Dejan Kenda

Gebar d.o.o.