Depoziti varčevanje
Prijavite se na novice in BREZPLAČNO vam pošljemo kalkulator za varčevalni načrt:

 

 

 

 

 

 

 

Vezana vlogaPridobi Depozit kupon varčevanje

 

 

Vezana vloga - Načela varčevanja

 

Možnih oblik varčevanja je na finančnem trgu veliko, posamezniki lahko izbirajo načine, ki so popolnoma prilagojeni njihovim željam. Nekateri so bolj nagnjeni k tveganem in se odločajo za finančne instrumente kot so točke vzajemnega sklada, delnice, obveznice in razni finančni derivati. Vseeno pa je najbolj priljubljena in med ljudmi razširjena vezana vloga. Posamezniki danes še vedno dajejo prednost varnosti in zato je vezana vloga najbolj pogosta izbira. V osnovi je vezana vloga vsak sklenjen depozit, pri čemer se komitent banke ali hranilnice odpove denarnim sredstvom za določeno časovno obdobje in v plačilo za to dobi obresti.

 

Vezana vloga ima za razliko od drugih finančnih oblik fiksno obrestno mero. To pomeni, da varčevalec ne glede na to, kakšne so razmere na finančnih trgih, dobi zagotovljeno obrestno vsoto. Seveda pa mora varčevalec budno spremljati, kaj se dogaja v ekonomskem svetu. Vzemimo razmere, ko je inflacija visoka in sicer 3 odstotke na letni ravni. Vezana vloga pa bi tej osebi na letni ravni prinesla 4 odstotke obresti na depozit. Na tej ravni je potrebno ločiti nominalno in realno obrestno mero. Res, da bo vezana vloga 1000 evrov prinesla 40 evrov obresti, vendar je potrebno upoštevati še inflacijo. V našem primeru je ta znašala 3 odstotke, kar pomeni, da je bila realna obrestna mera, ki je enaka razliki med nominalno obrestno mero in inflacijo, le 1 odstotek. To sicer ne pomeni, da varčevalec dobi le 10 evrov obresti, ki jih da vezana vloga, ampak pomeni to, da dobi 40 evrov, ti pa imajo zaradi inflacije nižjo kupno moč. Vezana vloga je bila sklenjena v času, ko so dobrine in storitve stale manj, inflacija pa predstavlja rast njihovih cen. Problem je v tem, da teh 40 evrov po enem letu nima več take kupne moči kot na dan, ko je bila vezana vloga sklenjena, to je eno leto nazaj. Z drugimi besedami povedano, 40 evrov danes ob 3 odstotni inflaciji predstavlja kupno moč borih 10 evrov čez eno leto.

 

Inflacija je pomemben faktor, ki ga mora upoštevati vsak varčevalec, še zlasti tisti, ki ga zanima vezana vloga. Kajti vezana vloga v primerjavi z drugimi načini varčevanja ponuja precej nižjo obrestno mero in bolj kot je ta nizka, večje negativne učinke ima na prihranke inflacija. Vendar pa so druge oblike varčevanja precej bolj tvegane, saj nimajo zajamčenega donosa, kot ga ima vezana vloga. Tisti posamezniki, ki so bolj nagnjeni k tveganju, posegajo po visoko tveganih finančnih instrumentih, vendar pa pri tem tvegajo, da bodo ustvarili izgubo. Zato je pomembno, da imajo posamezniki svoje premoženje razpršeno (vezana vloga, delnice, vzajemni skladi, naložbeno zavarovanje itn.). Nek delež naj predstavljajo tvegani instrumenti, določen delež pa naj predstavlja vezana vloga. Kot pravi znano finančno načelo: nikoli ne nosi vseh jajc v eni košari. Kajti če košara pade na tla, se bodo razbila vsa jajca, tveganje tega pa se manjša s tem, ko nosimo jajca v več različnih košarah. Tako je tudi z različnimi oblikami varčevanja. Bolj kot so oblike razpršene, bolj je varčevalec zavarovan. Na to, koliko se splača tvegati, vpliva tudi starost varčevalca. Za upokojenca je bolj varno, da izkoristi varnost, ki jo ponuja vezana vloga, saj v primeru, da bi druge oblike varčevanja ustvarile izgubo, bi bila upokojenčeva socialna varnost močno ogrožena.

 

 

Ugodnejše varčevanje v depozitu vam zagotavlja depozit kupon.

 

 

 

 

Poglejte si predstavitveni video Depoziti.si.

Kliknite na spodnje okno za predvajanje:

 

 

Kontakt:

Če ste banka ali hranilnica ter se z informativnim izračunom ali obrestno mero ne strinjate ali ste kot uporabnik portala kje zasledili višje obrestne mere nam sporočite na: info@depoziti.si. Depoziti.si.

 

Preberite si še o: obresti na depozite

 

 

 

Dr. Sergej Olujić depozit varčevanje

 

"Odlično! Obresti se od banke do banke zelo razlikujejo. Pregled izračuna obresti in priporočilo za banko mi skrajša čas obiska na bankah ter dolga pogajanja.

Banke mi pa zaradi vezave depozita ni potrebno menjati!"

 

Dr. Sergej Olujić

Zasebna zobozdravstvena ordinacija Sergej O.

 

 

 

 

Dejan Kenda depozit varčevanje

 

"Prej sem porabil skoraj teden dni, da sem pregledal ponudbe obresti vseh bank.

Nato pa še teden dni, ko sem se pogajal za najboljši depozit.

Tu sem našel najboljše obresti."

 

Dejan Kenda

Gebar d.o.o.